Odlomak iz knjige „PRIRODA DECI PRIPOVEDA

 

Poglavlje: Događanja u svemirskom kutku

 

Decu podelite u grupe po troje.  (Sunce, Mesec i Zemlja) Objasnite im da su oni tim koji treba zajednički da ispuni odredjene zadatke tokom pričanja priče. Zajednički napravite lutke Sunca, Meseca i Zemlje koje ćete upotrebiti tokom pričanja priče.

 

Sunce, Zemlja i Mesec su bili najbolji prijatelji. Uvek su se zajedno igrali. To je ono što najbolji prijatelji rade. Trkali su se širom galaksije, lovili su komete i igrali žmurke krijući se iza zvezda. Mogli su da se igraju satima i da se smeju danima.

 

Zaustavite priču. Neka grupe improvizuju zajedničku sliku radosti.

Zamrznite sliku. Šetajte medju grupama i komentarišite scene. Kako su deca upotrebila maštu, koncentraciju, kako su radila timski.

Nastavite priču.

 

Kada bi se Zemlja umorila, zaspala bi iza oblaka, Mesec bi nestao sa vidika, a Sunce bi strpljivo čekalo da se njegovi drugari odmore i vrate.

 

Zaustavite priču. Neka deca u grupi improvizacijom dočaraju  zajedničku sliku odmora. Zamrznite sliku. Šetajte medju grupama i komentarišite scene.

Nastavite priču.

 

Mnogo puta bi prijatelji samo zajedno sedeli zabavljajući se, hvatajući i dobacujući zvezde jedni drugima poput lopte.

 

Zaustavite priču. Neka deca dočaraju sliku igre dobacivanjem zamišljenih zvezda jedni drugima. Pohvalite njihove zajedničke napore da ne ispuste zvezde. Stimulišite kreativne pokrete.

Nastavite priču.

 

Mesec, Zemlja i Sunce su bili različiti. Zemlja je bila plava i zelena. Sunce je bilo vrelo i zlatno. Mesec je bio pa… tako…tako…prašnjav. Ali prijatelji uopšte nisu primećivali medjusobne razlike…