po motivima Ezopove basne

Priča iz knjige „PRIČA U IGRI, IGRA U PRIČI”

 

Ključne reči:

 

Kornjača: „Napred, samo napred!”

Zec: „Brži od svetlosti!”

Majka priroda: „Deco moja!”

Trka: „Ko je pobednik?”

Olimpijada: „Važno je učestvovati!”

 

Jednom davno, Majka priroda____ je odlučila da organizuje Olimpijadu____. Majka priroda____ je uputila pozivnice svim stanovnicima Zemlje i mnogo njih je poslalo prijave za razne olimpijske discipline. Skok u dalj, skok u vis, bacanje koplja, skok sa motkom, bila su najpopularnija takmičenja na Olimpijadi____ za koje je pristiglo dosta prijava. Ali zamislite, za jednu sportsku disciplinu na Olimpijadi____ stigle su samo dve prijave. Za trku____ kroz šumu prijavili su se  samo zeka____ i kornjača____. Majka priroda____ je bila začuđena i pomalo zabrinuta. Morala je da proda mnogo karata za Olimpijadu____. Želela je da novac koji zaradi na Olimpijadi____ potroši na čišćenje svoje kuće Zemlje.

„To će biti veoma dosadna trka____. Pobednik je unapred poznat,” razmišljala je Majka priroda____. „Kornjača____ je najsporija životinja u mom kraljevstvu, a zec____ najbrža. Nema tu uzbuđenja, sportskog nadmetanja. Biće dosadno, moraću nekako da trku____ napravim neizvesnom,” zamišljeno je Majka priroda____ klimala glavom.

Za to vreme, zec____ i kornjača____ su se pripremali za trku____, svako na svoj način. Zec____ je dremao i grickao šargarepu, a kornjača____ je uvlačila i izvlačila svoje noge iz oklopa i vežbala mišiće.

Majka priroda____ je pozvala sve televizijske ekipe da prate Оlimpijadu____, а posebno trku zeca____ i kornjače. Tajanstveno je objavila je da će trka____ biti veliko iznenađenje. Uspela je da proda sve karte za Olimpijadu____ i prikupila je dosta novca za kupovinu filtera za fabrike i mašine za reciklažu. Čak joj je nešto novca ostalo za hibridne automobile.

Majka priroda____ je Olimpijadu____ zakazala za prvi dan leta. Tada joj je sinula ideja kako da trku____ zeca____ i kornjače____ napravi uzbudljivom. Znala je da je zec____ samouveren i brzoplet, a kornjača____ uporna i mudra.

U šumi, na stazi za trku____ je postavila mnogo stolova za osveženje sa raznim poslasticama za zeca. Bilo je tu šargarepe, kupusa, zelene salate, multivitaminskih sokića, sve same đakonije. Majka priroda____  je znala da zec____ neće moći da odoli i da će se zaustaviti pored svakog stola. Pošto je dan bio veoma topao, a naravno da je i tu Majka priroda____ umešala svoje prste, zec____ će se najesti i napiti i tokom trke____ će leći da se odmori. Za to vreme, mudra i uporna kornjača ____neće se nigde zaustavljati, a ima i oklop da je zaštiti od velike vrućine.

„Šanse da sada kornjača____ pobedi zeca____ u trci____ na Olimpijadi____ su se mnogo uvećale,“ smeškala se Majka priroda____.

Sova je hukom objavila početak trke____ zeca____ i kornjače____. Zec ____je poleteo poput munje, kornjača____ je krenula lagano. Publika je bodrila takmičare. Već kod prvog stola, zec____ je stao da se zasladi i osveži. Malo se zapričao i sa zečicom koja je bila zadužena sa posluženje.

Kornjača____ je prošla lagano pored stola.

Majka priroda____ se smeškala. Bilo je sve toplije i toplije kako je trka____ odmicala.

Kada je zec____ stigao kod trećeg stola, krzno mu je bilo mokro od vrućine. Kornjači____, poznatom ljubitelju sunca, nije bilo nimalo vruće.

Zec____ je odlučio da malo dremne. „Probudiću se do kraja trke____ i začas ću prestići ovoga sporaća,“ razmišljao je zec____. „Olimpijska zlatna medalja je moja,“ bio je veoma samouveren.

Zec____ je prilegao ispod velikog hrasta. Majka priroda____ je pozvala najraspevanije slavuje na hrast. Oni su zeki____ zapevali najlepšu uspavanku.

Za to vreme kornjača____ je uporno išla ka cilju. Mic po mic, korak po korak, bodrena od mnogo navijača, kornjača____ je bila na korak od kraja trke  ____ i pobede na Olimpijadi____.

Baš kada je prolazila kroz cilj, zeca____ su probudile ovacije publike. „Živela kornjača,“ orilo se na sve strane.

Zec____ je začuđeno protrljao oči. Nije mogao da shvati šta se dogodilo, kako ga je kornjača pobedila u trci____. Majka priroda____ se samo smeškala.

Kornjača____ je bila ponosna na zlatnu medalju koju je zasluženo osvojila u trci____ sa zecom ____na Olimpijadi____