Dramski metod u praksi

Autor: Ivana Todić, PU “Naša radost”, Leposavić

UDICA: Pismo čuvara šume Zelenka Ledenka

DRAMSKE TEHNIKE: Vaspitač u ulozi (naznaka uloge bela kruna), pantomima, narativna pantomima, sastanak, zvučni efekti, objekat 10 sekundi.

 

Uvod: Svakom detetu zakačiti belu pahulju na odeću.

Ulazim u grupu zadihano i kažem deci: „Dobar dan, deco! Ja sam Snežna vila i imam hitnu poruku za vas! Da li želite da čujete o čemu je reč? Na putu do vašeg vrtića srela sam poštara koji me je zamolio da vam donesem i pročitam ovo pismo!“ (pokazujem i čitam pismo)

„Draga deco, moje ime je Zelenko – Ledenko. Po zanimanju sam čuvar šume. Ja sam vam poslao pahuljice koje se nalaze na vašim majicama. Time sam vas okupio na ovaj važan sastanak. Evo o čemu je reč! Jedan čarobnjak je bacio čaroliju na moju šumu. Kazao mi je da zime neće ni biti. Ni snega. U jednom selu, daleko, dalekoo… neko je zaboravio da ubere jabuke sa grana. Jesen će trajati dok god plodovi jabuka ne budu ubrani. Vi ste mi poslednja nada. Put je dalek i težak, ali ukoliko vam je stalo da ove zime bude snega, spremite se za putovanje do sela i branje jabuka“

Sledeći korak: Razgovor sa decom o pismu, o zadatku, putu, izboru prevoznog sredstva, šta ćemo spakovati…

Deca se dogovaraju kako ćemo putovati. Predlažu voz. Formiramo vozić, prebrojavam vagone, zatim „putujemo“ i oponašamo huktanje lokomotive (ćihu, ćihu, ćihu-hu-hu), razgledamo okolinu i komentarišemo šta vidimo iz vozića (zgrade, reku, izlazak iz grada, udišemo čist vazduh, gledamo životinje koje pasu na livadama..).

Stižemo ispred šume, (pokretom ruke kočim i zaustavljam lokomotivu) “izlazimo” iz voza gde nas očekuje Zelenko –Ledenko čuvar šume. (lutka) On nam se obraća:

„Dobro došli! Sada morate krenuti dalje. Put do sela je veoma dug i težak. Čeka vas puno zadataka koje morate obaviti kako biste ubrali neubrane jabuke i kako bi nam čarobnjak vratio sneg. Dajem vam prvi zadatak! Do šume ćete stići ako premestite vaše pahuljice sa leve na desnu stranu majice. Ako to dobro uradite očekuje vas novi zadatak!“ (deca premeštaju pahulje sa leve na desnu stranu)

„Odlično. Prvi zadatak je uspešno obavljen. Deco evo šume, a evo i sledećeg zadataka!“ (pronalazim sakrivenu cedulju)

Čitam deci: Šuma je puna divljih i opasnih životinja. Vaš zadatak je da pogodite koje životinje žive u šumi.

Zagonetke:

Laste nam sa juga doleću, životinje pevaju – raduju se proleću, svi su veseli, i krava, i trava, samo jedna zverka ne – pošto spava. Pogodite za kraj, dobri ljudi: Koja zverka tad se budi? MEDVED

Duge uši, kratak rep, svi mi kažu da sam lep. ZEC

Bockava lopta u travi stoji, da je dodirne svako se boji. – JEŽ

U velikoj šumi mrka zver se skriva, kada dođe zima, u pećini sniva. – MEDVED.

Hitra i laka, čuva je šuma svaka, negde ispod grane čeka je malo lane. – SRNA.

Kuću gradi u šumici, u šupljini starog hrasta, sva je hitra, brza, laka, na telu joj meka dlaka. – VEVERICA

Ceo dan hoda, iz kuće ne izađe. – PUŽ.

Dok po kakvoj grani pužem, sočno lišće brstim, stružem. Potom predem duge niti,pa ću šaren leptir biti. – GUSENICA

Ja sam deco šumska kuma, hitrih nogu, bistra uma. Kabanica moja riđa, svakome se lovcu sviđa – LIJA

Savije se, zakoluta, iz potaje pazi pod kamenom pokraj puta il na šumskoj stazi. Gadna, hladna, ali otrov njezin ljuto pali. Što susreće, to ujeda, nikoga ne žali. – ZMIJA

Ima snažno vitko tijelo, rogovi mu krase čelo. U šumi je njemu dom, on je onde svoj na svom. – JELEN

Duge uši, kratke noge, one pamte staze mnoge: mene jure redom svi – sove, lije, lovci, psi. I kad spavam, tj. ležim, ja sve mislim kud da bježim. Eci, peci, pec, ja sam mali.- ZEC

Velike ima oči, lovi rado baš po noći, poslije svakog dobrog lova, spavati ide .- SOVA

Svaku životinju iz zagonetki dočaravamo pantomimom.

Kada deca odgonetnu zagonetke, dogovaramo se kako da prođemo kroz šumu, a da nas životinje ne primete.

Kako ćemo proći kroz šumu?“ (šunjamo se, puzimo, tihi smo, hodamo na prstima…)

Nailazimo na veliko srušeno stablo. Jedni drugima pomažemo da ga pređemo.

Prošli smo kroz šumu i našli novi zadatak u kome piše: „Čestitam, sada ste već blizu sela. Sedite u krug i duboko udahnite. Morate zvukovima i pokretima ruku napraviti veliku oluju. Možda će nam oluja pomoći i skinuti jabuke sa grana.

(dočaravamo oluju, od tihog ka jačem, pa opet ka tišem)

Kažem deci da iz torbe izvade dvoglede jer mi se čini da vidim drvo jabuke. Delim ih u 4 grupe. Dve grupe imaju zadatak da svojim telima naprave drvo jabuke (objekat 10 sekundi) Druga grupa su berači. Predlažem da jabuke uberemo skačući kao zečići, pošto ih oluja nije oborila.

Kada smo ubrali sve jabuke obraća nam se čarobnjak iz šume. (snimljen CD)

„Ja sam čarobnjak iz šume. Šta želite od mene?

Deca:“Sneg“.

„Čuo sam vašu želju. Ali prvo hoću da vam čestitam na uspešno obavljenom zadatku. Odnesite jabuke Zelenku-Ledenku i kod njega će vas čekati iznenađenje. Pre nego krenete imam i ja jednu želju. Da mi otpevate vašu omiljenu pesmu.“ (dogovaramo se i pevamo)

Vratićemo se do Zelenka – Ledenka gde nas čeka korpa sa snegom. Opraštamo se od Zelenka-Ledenka i bacam sneg po deci. Svi se zajedno radujemo snegu.

Završni deo

Vraćamo se iz „šume“ u „vrtić“ uz razgovor o dešavanjima. U radnoj sobi se kao Snežna vila zahvaljujem deci što su bili moji vredni pomagači i uručujem im diplome kao nagradu. Poželim im srećne predstojeće praznike.

Na kraju vadim zamišljeni šešir i tražim od dece da mi u njega vrate magičnu prašinu (prinosim šešir svakom detetu) jer smo se vratili u vrtić.

Sladimo se jabukama.