Dramske metode u radu s djecom

Izdavač: HARFA, Split. 2013.

Predgovor hrvatskom izdanju

Teoretičari drame i danas ističu ono što je ustvrdio Aristotel, a to je činjenica da je dramska sposobnost svojstvena isključivo ljudima te da je valja shvatiti kao antropološku osobinu.

U ranom djetinjstvu sposobnost dramatiziranja javlja se u obliku simboličke igre i traje do zrelosti, kada se manifestira kao sposobnost preuzimanja uloga.

Dijete već od svoje druge godine pretače vlastita iskustva u izraz, uprizoruje ga i dramatizira u simboličkoj igri. Simbolička igra svoj vrhunac doseže u trećoj i četvrtoj godini.

Otprilike u sedmoj godini života, obrnuto proporcionalno sve kompleksnijem razvoju govornih sposobnosti, postupno se gubi sposobnostdramatizacije.

Dakle ona je temeljna ljudska sposobnost i urođena je, upravo kao i verbalni izraz i geste.

Ljudska sposobnost dramatiziranja zapravo je oblik spoznavanja sebe i svijeta oko sebe.

Upravo time se bavi Dušica Bojović u svom rukopisu Više od igre.

Svoje golemo iskustvo pretočila je u pisanu riječ, te tako omogućila „odgojiteljskom“ rukom utkati važnost dramskog izričaja. Počinjući od osnova, kako u razvojnom smislu tako i u metodičkom pristupu, vrlo plastično, jednostavno i prihvatljivo, ova knjiga svakome pruža mogućnost da se poigra, mašta, kreira i da pritom točno zna kojim putem krenuti kako bi pomogao djetetu da izrazi ono iskonsko, svojstveno mu od samog početka, a to je igra kroz koju uči i učenje kroz koje se igra, u svim njegovim oblicima.

Dramski odgoj, baš kao i dramska i scenska umjetnost, podrazumijeva sklad jezičnih i nejezičnih oblika sporazumijevanja, likovne i glazbene elemente, a često se služi i izražajnim sredstvima plesa, dodajući i svojaspecifična izražajna sredstva, pri čemu se radi o sintetičkoj povezanosti.

Ta povezanost, korak po korak, ispisana je na stranicama ove knjige.

Čini se da je dovoljno uzeti je u ruke i krenuti putem njezinih smjernica. Čini se također i da nije moguće zalutati pod njezinim vodstvom. Ova je knjiga svojevrsna početnica s bezbroj predloženih mogućnosti, sugestija, prijedloga koje čitalac može slijediti, ali i iz kojih može izvući tek poticaje za razvoj vlastite kreativnosti i mašte.

Svako osjetilo pod perom Dušice Bojović kao da potpuno oslobodi svoju snagu, bilo da samostalno „glumi“ bilo da surađuje u igri s ostalim osjetilima i stvara sklad, grli djetinjstvo svojom moćnom snagom mašte, prodire u sve pore ovozemaljskog i izvanzemaljskog i pomaže biti dijelom svemira u baš onom obliku koji poželi.

Knjiga Više od igre je zbog svoje obimnosti podijeljena u tri planirana uveza.

Ovaj prvi dio, pod nazivom Ispričaj mi priču, put je u metodički posložene pravce kroz koje i čitatelj i dijete kojemu se čita putuju slobodno, maštajući i kreativno osmišljavajući načine putem kojih upoznaju mnogostranost životnih igara – kulisa, u kojima će, pomažući se iskustvom

dramsko-scenski odigranih poruka lakše pronaći najsigurniji način igranja vlastite uloge u njemu. Nema straha, putokaz je tu, a kreacije kroz put do cilja prepustite mašti djeteta i osobnom nadahnuću. Hoće li Maša reagirati baš onako kako je ispričano u priči ili će imati bezbroj drugih monologa, dijaloga i oblika ponašanja, odlučit će trenutak nadahnuća. Svakako, niz prijedloga kako iskoristiti tekst priče je pred vama, tako da i laik može „oživjeti“ riječi koje, zapravo, ne bi značile ništa da ih se ne čita.

Knjiga Više od igre predstavlja i metodološki put i savjetnik i vodič za odgojitelje, ali i za roditelje, obogaćen primjerima koji integriraju sva razvojna područja, pobuđuju sva osjetila kroz pričanje priča, ali i kroz dva svijeta: svijet u nama i svijet oko nas.

Imati u rukama ovu knjigu znači imati pozivnicu za siguran ulaz u čaroban svijet priče/drame „kao edukativnog alata u odgojnom procesu“.

Stoga nije čudno što ona počinje upravo receptom!

Zvjezdana Čagalj, prof., dramski pedagog