Akciona priča za decu – autor Dušica Bojović

Sredstvo: ključna reč

Podelite decu u pet grupa

Ključne reči:

Deda Mraz : Ho, ho, ho! (trljaju se po stomaku)

Vilenjak Kreativko: Dosadno, dosadno, dosadno!(zevaju)

Nova Godina: Srećno! (podižu ruke u vazduh)

Crvena: Toplo, toplo! (šire ruke)

Bela: Hladno, hladno! (drhte)

Svake Nove Godine_______ Deda Mraz ______radi istu stvar. Donosi deci poklone. Uvek na provereni, starinski način. Kroz dimnjak. Pokloni su upakovani u sjajni papir crvene _____boje sa velikom, plišanom, crvenom____mašnom. Deda Mraz _______je zadovoljan. Deca su zadovoljna. Svi su zadovoljni, osim jednog Deda Mrazovog pomoćnika Vilenjaka Kreativka_________. On je odlučio da je došlo vreme za, kako kaže: “pozitivne promene”.

Treba da znate nešto o Vilenjaku Kreativku _______. Njemu je često dosadno. Uvek je u potrazi za nekom nevidljivom zvezdom. Sa glavom u oblacima, sanjari po ceo dan.

Jednog novembarskog jutra Vilenjak Kreativko______je objavio: „Ova Nova Godina______biće posebna i drugačija, potpuno nova“ i odlučno je dodao: „Ja sam sada glavni. Deda Mraze_______malo odmori i sve prepusti meni. Nećeš se pokajati. Ovo će biti najlepša proslava od kada proslavljamo.“

Deda Mraz_______ je dobrodušan dekica koji voli da sva živa bića budu zadovoljna i srećna.

Zato je rešio da odobri Vilenjaku Kreativku ________organizaciju Nove Godine_____. Na kraju krajeva, kakva šteta može biti od toga.

Vilenjak Kreativko_______ se odmah dao na posao. „Ovo će stvarno biti sasvim drugačija Nova Godina______,“ veselo je pevušio Vilenjak Kreativko_______. „Ljudima je dosadila staromodna proslava, sva u znaku crvene boje_____. Čak je i odelo Deda Mraza______crveno_______ Ja ću im ove Nove Godine_______prirediti Novu Godinu_______za pamćenje.“

Prvo je okupio sve irvase. Želeo je da sasluša njihovo mišljenje o svojoj ideji. Irvasi su ćutali kao zaliveni. Začuđeno su gledali u Vilenjaka Kreativka________. Verovatno ga nisu razumeli.

Deda Mraz ______je bio isuviše zauzet čitanjem pisama da bi saslušao ideje Vilenjaka Kreativka_________.

„Ma nema veze,“ pomislio je Vilenjak Kreativko_______, „sve ću ja sam osmisliti.“

Razmišljao je i razmišljao i jedne večeri, početkom decembra, uleteo je u kolibu Deda Mraza_______.

„Znam!“ povikao je sa vrata Vilenjak Kreativko_______ u zanosu. „Smislio sam!“

Deda Mraz______i njegova žena Gospođa Mraz pogledali su ga ljubazno i malo začuđeno.

„Izvoli,“ rekao je Deda Mraz______.

„Imaćemo belu________Novu Godinu______. Veoma belu_______Novu Godinu_________.

Ne crvenu,__________nego veoma, veoma, belu______Novu Godinu. Nikako crvenu____,“ kao u transu ponavljao je Vilenjak Kreativko_______. Izleteo je iz kolibe kao što je u nju uleteo. Poput vetra. Nije ni vrata zatvorio.

Deda Mraz______je zabrinuto pogledao u Gospođu Mraz. „Biće sve u redu.“ rekla je Gospođa Mraz.

Sledećeg dana Vilenjak Kreativko_______ se probudio u cik zore. Pun elana, prvo je obojio sanke u belo____. Crvenu________odeću Deda Mraza________potopio je u izbeljivač. Posle sat vremena odeća je bila bela________kao sneg. Crveni_______ džak za poklone je obojio u belo_______. Obojio je irvase, njihova kopita i rogove. Čak je u belo_____obojio i Rudolfov crveni_______nos.

Vilenjak Kreativko ________je svakodnevno vredno radio. Kada su drugi vilenjaci počeli da zavijaju poklone u uobičajeni crveni________papir, užasnuto je povikao: „Stanite! Samo beli___

papir dolazi u obzir. Ovo će biti veoma bela ________Nova Godina________“ ponosno je rekao Vilenjak Kreativko _________.

Jedan vilenjak se pobunio zbog kršenja tradicije crvene_______boje. Deda Mraz _____se ljubazno nasmejao i rekao: „Vreme je za promene.“ Da je Deda Mraz_______znao šta će se desiti, verovatno nikada ne bi dozvolio Vilenjaku Kreativku _______da menja dugogodišnju tradiciju Nove Godine______.

Te večeri sve je pošlo naopako. Deda Mraz _____nije zadugo mogao da pronađe svoje sanke. Bile su bele_______baš poput snega. Kada ih je konačno pronašao, počela je snežna oluja. Irvasi nisu mogli da lete po takvom nevremenu i Deda Mraz se prinudno spustio negde u snežnoj nedođiji. Pošto su Deda Mraz______, sanke i irvasi bili potpuno beli_______baš poput snega, spasilačka ekipa sa Severnog Pola je tragala za njima dva dana. Da nije bilo haskija i njihovog odličnog njuha, ko zna šta bi se desilo.

Nova Godina_____ je kasnila dva dana. A kada je konačno stigla bila je crvena ______i to veoma crvena________. Najviše se crveneo _______Vilenjak Kreativko_______. Deda Mraz_____se pobrinuo za to.

Autor Dušica Bojović