Vođena mašta i vizualizacija

Ukoliko želite pustite ambijentalnu muziku.

Započnite:

Deco, ispričaću vam priču. Pre nego što počnem, udobno se smestite, zatvorite oči, duboko udahnite i polako izdahnite. Dok pričam, pokušajte da zamislite u glavi ono što čujete. Kao kada gledate crtani film, neka vam se slike umesto na televizoru pojavljuju u glavi.

Zamislite da se nalazite na plaži. Možete da zamislite plažu na kojoj ste bili ili plažu koju bi voleli da posetite.

Osetite topao, svetlucav, sitan pesak kako vam golica i greje prstiće. Nebo je plavo, bez oblaka. Sunce sija i greje vas. Toplo vam je i lepo se osećate.

Ispred vas se prostire more. Izgleda kao srebrno plava prostirka koja se malo talasa. Sunčevi zraci su zaplesali po površini mora. Pridružili su im se beli galebovi. Lebde iznad morske površine kao da se ogledaju u vodi. Talasi kotrljaju kamenčiće na obalu, pa ih opet vrate u vodu.

Osećate da vas je nešto veoma blago pomilovalo po nozi. Gledate u svoja stopala. Vidite predivnu, blistavu školjku. To je najlepša školjka koju ste ikada videli. Uzimate je u ruku. Topla je i glatka. Opipajte je. To nije obična školjka, to je čarobna školjka. Ona je čuvar tajni. Možete da joj šapnete svoju tajnu. Beli biser u školjci staviće vašu tajnu u svoje svetlucavo, okruglo telo i postaće još belji.

Školjki ispričajte i sve vaše strahove. Čega se bojite, šta vas muči. Možete joj poveriti i male i velike probleme. Školjka želi sve da čuje.

Ona ima čarobnu moć da stvari kojih se bojite nestanu. Može da pretvori nešto loše u dobro. Ako se bojite mraka, slobodno joj kažite. Školjka će progutati strah i u mrak staviti biserne zvezde i vašu omiljenu igračku da vas greje.

Približite školjku ustima. Tiho, bez glasa, šapnite joj svoju tajnu. Samo će je školjka čuti. Vodite računa da joj šapnete baš tamo gde čuva biser. Odlično. Vidite kako se zatvara, mrda i… puf, strah je nestao, tajna je sačuvana, sada je sve dobro.

Odlično se osećate.  Osećate radost i toplotu. Vidite dugu. Čujete svoju omiljenu pesmu.  Čujete omiljeni glas. Školjka je učinila da nestanu loše misli. Ovo je baš magična školjka.

Važno je da zapamtite, kad god se osećate loše možete da zamislite svoju magičnu školjku. Ona će opet čarobnim moćima da vam pomogne.

Kada se šetate pored reke ili mora, potražiti svoju školjku. Kako ćete znati da je magična? Opipajte je dobro i ako vam prija njen dodir, ako lepo miriše, to je ona prava, samo vaša magična školjka.

Imam ideju. Kada je pronađete stavite je ispod jastuka. Sanjaćete samo lepe snove. Školjka će vas paziti.

Sledeći korak vizualizacije je omogućiti deci da verbalno razmene doživljeno iskustvo, slike koje su stvorili.

Sledeći korak: predložiti deci da mentalnu sliku (ono što su videli u glavi) nacrtaju.

Ovde možete dawnloadovati kako nacrtati školjku (Download, 420kB)