interaktivna priča iz knjige „Priroda deci pripoveda“

Budite u ulozi vrhovne vile i objavite da je održan hitan sastanak vilinskog veća na kome je odlučeno kako da se zaštiti priroda od zagađivanja. Započnite priču. Draga deco, pre nekoliko dana održan je sastanak vrhovnog vilinskog veća na najvišoj planini na zemlji. Odatle se pruža predivan pogled po čitavoj zemaljskoj kugli. Vide se okeani, šume i prašume, reke, pustinje, planine, gradovi, sela, livade i parkovi, životinje i naravno ljudi. Morala sam hitno da okupim sve vile jer nam je zapretila velika opasnost. Naša majka zemlja je počela da poboljeva. Čas kašlje, pa onda kija, uhvati je reuma, pa astma, požuti u licu. Uskoro će morati da počne da koristi aparat za disanje. Zdravlje joj je veoma ugroženo. Pošto smo mi vile čarobnice, znamo i umemo da lečimo, sastale smo se da majci zemlji ustanovimo uzrok bolesti, damo dijagnozu i propišemo lek. Zaustavite priču. Razgovarajte sa decom šta oni rade kada se razbole. Gde odlaze. Kako se leče. Možete odigrati i igru uloga na temu: dete kod lekara. Doletele su vile iz raznih delova sveta. Sa zapada, istoka, severa i juga. Šumska vila, Vodena vila, Prolećna vila, Jesenja vila, Letnja vila, Zimska vila, Izvorska vila, Gradska vila, Seoska vila, Planinska vila, Livadska vila, Vazdušna vila… Sve su bile veoma zabrinute.

Budite u ulozi vrhovne vile i objavite da je održan hitan sastanak vilinskog veća na kome je odlučeno  kako da se zaštiti priroda od zagađivanja.

Započnite priču.

Draga deco, pre nekoliko dana održan je sastanak vrhovnog vilinskog veća na najvišoj planini na zemlji. Odatle se pruža predivan pogled po čitavoj zemaljskoj kugli. Vide se okeani, šume i prašume, reke, pustinje, planine, gradovi, sela, livade i parkovi, životinje i naravno ljudi.

Morala sam hitno da okupim sve vile jer nam je zapretila velika opasnost. Naša majka zemlja je počela da poboljeva. Čas kašlje, pa onda kija, uhvati je reuma, pa astma, požuti u licu. Uskoro će morati da počne da koristi aparat za disanje. Zdravlje joj je veoma ugroženo. Pošto smo mi vile čarobnice, znamo i umemo da lečimo, sastale smo se da majci zemlji ustanovimo uzrok bolesti, damo dijagnozu i propišemo lek.

Zaustavite priču.

Razgovarajte sa decom šta oni rade kada se razbole. Gde odlaze. Kako se leče. Možete odigrati i igru uloga na temu: dete kod lekara.

Doletele su vile iz raznih delova sveta. Sa zapada, istoka, severa i juga. Šumska vila, Vodena vila, Prolećna vila, Jesenja vila, Letnja vila, Zimska vila, Izvorska vila, Gradska vila, Seoska vila, Planinska vila, Livadska vila, Vazdušna vila… Sve su bile veoma zabrinute.

Sastanak

(neka deca daju imena vilama)

Svaka vila je ispripovedala koji deo zemlje najviše voli i šta može da uradi kako bi ga zaštitila. Podnosim vam izveštaj sa održanog sasatanka.

Šumska vila je rekla:

„Meni su ptice najlepše. Načuljim uši, pažljivo osluškujem i uvek čujem cvrkut ptica sa grane, iz žbuna, iz ševara. Tako divne pesme, vesele, pesme koje slave život.  Ptice su neumorni pevači. Odlično poznaju melodiju, ritam, sve tonalitete. Svaka ptica svoju ariju peva. Neka je tenor, a neka sopran. Meni je najdraža ševa, mada i kanarinac uopšte nije loš. Kada se zanese ponekad zaboravi da ruča. Zahvalna sam prirodi što ptice postoje. One me svojom pesmom podsećaju kako je lepo živeti na zemlji. Njihov let je pozdrav suncu i slobodi.

Obećavam da ću uraditi sve što mogu da zemlja bude zdrava i čista. Da ptice nastave da pevaju svoju pesmu o ljubavi.

Zaustavite priču

Diskusija: „Kako zaštiti ptice?“

Nastavite.

Gradska vila je objavila:

„Kroz gradove protiče mnogo reka. Od njih ljudi imaju velike koristi. Često odlazim na obalu da posmatram galebove i patke. Malo plove, a malo lebde iznad vode. Utrkuju se, mašu krilima, veselo gaču. Ponosna mama patka za sobom vodi svoje pačje obdanište. Pačići plivaju blizu mame, još su mali, pa se boje. U vodi ima dosta hrane za njih. Siti su i zadovoljni.

Obećavam da ću sve učiniti da reka ostane čista i da mama patka uvek može da svoje pačiće prošeta po vodi.”

Zaustavite priču

Diskusija: „Kako zaštiti reke?“

Sastanak

Nastavite.

Oglasila se i seoska vila:

Volim livadsku šetnju. Tako je osvežavajuća. Miris zemlje i sveže pokošene trave je najopojniji miris na svetu. Usput berem lekovito bilje. Nanu, kantarion, majčinu dušicu, bokvicu. U proleće livada plamti od boja. Često sednem pod neko drvo, u hladovinu, da malo odmorim. Kada pogle-dam nagore, vidim vesele, ljubopitljive, znatiželjne veverice.  Po ceo dan užurbano skakuću sa grane na granu. Kako su samo energične. Čas su na drvetu, čas na zemlji. Oprezno gledaju na sve strane. Njuškaju vazduh. Bademaste oči osmatraju okolinu. Začas pronađu lešnik ili orah, svoju omiljenu poslasticu. A onda trk opet na drvo, na skrovito mesto, među zelenim krošnjama.

Obećavam da ću sve učiniti da livada i šuma ostanu čiste, da drveće bude zdravo kako bi se veverice nesmetano igrale skakućući sa grane na granu. Naravno i da nastavim da i dalje pravim najzdravije čajeve od lekovitih trava.

Sastanak

Zaustavite priču

Deca treba da daju odgovor na pitanje: „Kako zaštiti veverice, šume i livade?“

Nastavite.

Mudra Planinska vila se zamislila. Na kraju je progovorila:

Ja sam srećna što u prirodi postoji toliko mnogo raznovrsnih životinja i biljaka. Sa visine se sve odlično vidi. Neke se velike, neke male. Neke nas hrane, a neke samo postoje da bi bile ukras sveta. Da se divimo njihovoj lepoti, da na njima odmaramo svoje oči. Različite su boje, imaju različite navike. Neke su umiljate, a neke nisu. I one najmanje imaju svoj zadatak. Bubice, leptiri, buba mare, mravi, cvrčci, zrikavci, svako svoju ulogu igra.

Sva bića zajedno čine da naša zemlja bude najlepše mesto za život. Obećavam da ću sve učiniti da tako i dalje bude.

Zaustavite priču

Diskusija: „Kako zaštiti sva živa bića na zemlji?“

Nastavite.

Vodena vila je dodala:

Nemojte zaboraviti na potoke, vodopade, jezera, reke, mora, močvare. Na svu vodu na zemlji. Čak i na barice. Na kišu i sneg. Voda je veoma važna za sva živa bića. Voda je deo svakoga živoga bića. Mora da bude čista i da je bude dovoljno. Postoje mesta na našoj zemlji gde vode ima veoma malo. Tamo deca pešače daleko, daleko, da bi stigla do vode. Negde je voda toliko zaprljana da nije za piće. Onda se razbole i životinje i ljudi.

Obećavam da ću se truditi da ne potrošimo svu vodu koju imamo na ze-mlji i da nam ostane čista.

Zaustavite priču

Diskusija: „Kako zaštiti vode na zemlji?“

Nastavite.

Vazdušna vila je puhnula:

Zaboravili ste na vazduh. On je svuda oko nas iako ga ne vidimo. Bez vazduha nema ni života.

Zapamtite ovu reč: Kiseonik. Čist vazduh za čista dečja pluća. Za to se vredi boriti. Kada je vazduh prljav onda se razne bolesti razmašu i napadaju. Obećavam da ću se truditi da opominjem sve one koji vazduh zagađuju, kako bi što duže ostao čist.

Zaustavite priču

Diskusija: „Kako zaštiti vazduh?“

Nastavite.

Ja sam sve pažljivo saslušala. Moja reč je bila zadnja:

Zaboravili ste na najlepši ukras naše planete, na decu. Njima treba da obezbedimo svet koji će još dugo, dugo da traje. Da uživaju u svim bogatstvima koje priroda nesebično deli.

Sve se slažemo da moramo naučiti kako da pomognemo prirodi da bude srećna, kako da izlečimo našu dragu zemlju. Treba da odlučimo kako svako od nas može da spreči neodgovrne ljude koji je zagađuju. Treba da postanemo mudri i odgovorni stanovnici zemlje i čuvari prirode. Priroda će nam zahvaliti i darovaće nas čistim vazduhom, bistrom vodom, zdravom hranom i velikim prirodnim zagrljajem.Sastanak