Reč izdavača

Centar za primenjenu psihologiju Društva psihologa Srbije

Dušica Bojović

Priroda deci pripoveda – upoznajmo prirodu kroz dramski metod

REČ IZDAVAČA

Nauka i tehnologija igraju sve veću ulogu u savremenom društvu, te se naučna znanja već dugo smatraju ključnim kompetencijama, neophodnim za svakodnevni život. Smatra se da nauka, kao forma ljudskog saznanja, oblikuje materijalni i društveni svet u kojem ljudi žive.

Psiholozi i ostali stručnjaci već dugi niz godina ulažu velike napore u razvijanje naučne pismenosti. U cilju toga, veoma je važno prirodnu dečju radoznalost i spremnost da istražuju svet oko sebe, razvijati na pravi način i usmeriti je od pasivnog posmatračkog odnosa ka aktivnom i ispitivačkom odnosu prema prirodnim procesima i pojavama koje ih okružuju.

Pred vama je knjiga koja kroz četiri tematske radionice, na kreativan način, prilagođen predškolskom uzrastu, prezentuje važne naučne činjenice. Svaka radionica nudi niz konkretnih primera, interaktivnih priča, improvizacija i mogućnosti za stimulisanje razvoja logičkog mišljenja kod dece, aktivnog postavljanja pitanja i samostalnog nalaženja odgovora, što dalje vodi razumevanju i sticanju pojmova o neposrednoj čovekovoj okolini na jedan veoma zanimljiv način.

Ovom knjigom nastavljamo saradnju sa autorkom jer smo, čini nam se po broju i brzini prodaje prethodnih publikacija, pokrili oblast interesovanja mnogih koji su u vaspitno-obrazovnoj razmeni sa decom.