Odlomak iz knjige „PRIRODA DECI PRIPOVEDA“

Poglavlje: Od semena do ploda

Podelite decu u četiri grupe i svakoj grupi dajte ključnu reč:

Baštovan: Kopam, sadim, plevim, vadim

Krastavac: Sočni i zeleni, za salatu spremni

Luk: Mladi luk, beli luk, crni luk, pa praziluk

Pardajz: Kraljica salate za seke i bate

Salata : Svi zajedno: Puna vitamina, za decu milina

Jednoga prolećnog dana naš Pera baštovan_____ je pošao da zasadi seme u svoju baštu. Proleće je najbolje godišnje doba za povrtarske radove. Ove godine Pera baštovan____je odlučio da zaseje baštu sa

mnogo vrsta povrća, ali najviše će biti krastavaca______,luka _____i paradjza____. Sigurno vas zanima zašto baš to povrće. Objašnjenje je jednostavno. Kada se pomešaju krastavac_____luk____i paradjz______ dobijete ukusnu salatu________. Pera baštovan______je bio veliki ljubitelj salate_______. „Bez salate ______nijedan ručak nije dovoljno dobar,“ često je govorio svojoj ženi.

Kada je stigao u baštu, Pera baštovan _______je izvadio seme iz džaka i u prvu leju je zasadio paradajz______u drugu leju luk______, a u treću krastavac______.

„Jedva čekam jesen,“ pomislio je Pera baštovan_______,“da uberem povrće i napravim ukusnu salatu ______.“

Pera baštovan ____je svakoga dana dolazio u baštu da je okopava, čisti od korova, plevi, zaliva. Bašta je bila njegovo dete. O detetu moraš da vodiš računa.

Uskoro su krastavac_____, luk______i paradajz_______nikli. Pera baštovan ______je procvetao od sreće. U mislima je već video ukusnu, šarenu vitaminsku salatu_________.

Krastavac_____je bio pravi delija. Čim je dobro osmotrio svoj komšiluk momentalno se zaljubio u rumeni paradajz________.

Krastavac______nije mogao da odoli čarima crvene, okrugle lepotice. Želeo je odmah da joj se predstavi. Međutim postojao je veliki problem. Između leje sa krastavcem______i leje sa paradjzom_______isprečila se leja sa lukom_______. To je bio veoma, veoma ljut luk_____, da vam suze krenu na oči. Namćorast i prgav nije želeo ni sa kim da se druži. „Bašta je mesto gde treba da se posvetimo svom izgledu, da porastemo i budemo ukusni, puni vitamina, a ne da se zaljubljujemo,“ ljutito je rekao luk______.

Prolazili su dani. Krastavac______je porastao visok, zelen, naočit, ali i dalje nije mogao da izjavi ljubav slatkoj lepotici paradjzu_______. Ljutiti luk je pustio svoje zelene peruške visoko______i zaklonio je pogled krastavcu______. Ah, krastavac______više nije mogao ni da vidi svoju dragu. Obračunao bi se krastavac ______sa lukom _____, ali je ova kukavica zabila svoju glavu duboko u zemlju. Kako tužna priča o neostvarenoj ljubavi između krastavca____ i paradjza_____. Sve zbog ljutoga namćora luka_______

Na sreću Pera baštovan ______se umešao i pomogao da se ostvare snovi zaljubljenog povrća. Da nije bilo tako, paradjz_______i krastavac ______bi se osušili i svenuli.

Konačno je stigla jesen. Vreme da se ubiru plodovi. Pera baštovan_____je došao u baštu da iskopa luk______, ubere paradajz ________i krastavac_______. Jedva je čekao da napravi salatu _____od sveže ubranog povrća______.

Čim je stigao kući prionuo je na posao. Konačno su krastavac_____ i paradjz_____bili jedan do drugoga. Ukusi i boje su im se divno složili. Kao stvoreni jedno za drugo. Luk _____ nije mogao više da smeta.

Neostvarena ljubav se ostvarila u svežoj, ukusnoj, vitaminskoj salati_______.