autor: Dušica Bojović

Ključne reči:

Nova godina: “Mila nam je svima” – veselo dižu ruke u vazduh

Deca: otpevaju “Deda Mraze, Deda Mraze”

Deda Mraz: “Ho,ho,hooooo!”  – zvone zvončićima

Irvasi: Lupkaju nogama o pod, šake pored glave poput rogova

Vilenjak Sima: “Što diplomu ima!” – ponosno se uspravljaju

Zajednička ključna reč:

Kometa – sva deca izgovaraju: “Blink, blink, blink!” i rukom prikazuju let komete

 

Sva deca vole Novu godinu_________. To je praznik nad praznicima. Sve sija i blista, vazduh miriše na sneg, vruće kestenje i sveže ispečene kolače, a deca ________sa svojim roditeljima kite svetlucavim kuglama i  šarenim bombonama  zelenu  jelku.

Svake Nove godine_______ Deda Mraz _________veliki prijatelj dece ________dolazi sa Severnog pola u svojim letećim sankama koje vuku irvasi ________i ostavlja deci ________najlepše poklone pod jelku.

Međutim, jedne Nove godine _______deca________ zamalo nisu ostala bez poklona. Ovo je priča o tome kako su vilenjak Sima _______ i jedna poznata kometa ________spasili Novu Godinu _______ i čast Deda Mraza_______.

U predvečerje jedne Nove Godine________na Severnom polu, gde živi Deda Mraz_______vremenske prilike su bile veoma loše za let. Snežna oluja je besnela, vetar je duvao i kovitlao pahulje, nije se video ni prst pred nosom. Beli oblaci su zaklonili zvezde, a  Mesec se sakrio blizu Sunca da se zagreje, postao je nevidljiv i nebo je bilo mračno.

Deda Mraz _______je zabrinuto gledao kroz prozor svoje kolibe dok su njegovi pomagači – vilenjaci utovarali  poklone za decu ________u sanke. Vilenjak Sima ________je nadgledao utovar i vodio računa da pokloni budu ravnomerno raspoređeni kako se sanke ne bi prevrnule kada irvasi ______uđu malo brže u krivinu između planinskih vrhova ili kada zaobilaze poneki zalutali meteor.  Pošto je i poslednji poklon  bio utovaren, Vilenjak Sima_______ je upregao  irvase_______. Znao je da su u dobroj formi  jer je on bio njihov kondicioni trener.

Sve je bilo spremno i Deda Mraz _______se pozdravio sa gospođom Mraz koja mu je brižljivo obmotala šal oko vrata. Poljubila ga je u obraz i on se još više zacrveneo.

Vilenjak Sima _______je gledao u nebo i zamišljeno  vrteo glavom levo-desno, mrmljajući sebi nešto u bradu. Bio je siguran da je nemoguće poleteti po mrklom mraku i snežnoj oluji. Ako i uspeju da uzlete neće videti put jer je nebo mračno, pa se sanke sa poklonima  za decu________ i Deda Mrazom _____mogu prevrnuti ili još gore, mogu udariti u visoki planinski vrh.

Deda Mraz ______se složio sa njim.

Prišli su irvasima _____da se sa njima konsultuju.

Irvasi ______Brzivoje i Hitrivoje, predvodnici, su rekli da mogu toliko brzo da lete da će sve da varniči. Varnice će obasjati put. Vilenjak Sima ________je razmislio o ovoj ideji i mudro zaključio da će umor savladati irvase _______Brzivoja i Hitrivoja jer je put dugačak, moraće da uspore i varnice će nestati.

Deda Mraz______se složio.

Irvasi ______Pera i Žile su predložili da sanke natovarene  poklonima za decu _______ okite ukrasnim električnim lampicama koje će obasjati put.

Vilenjak Sima ________je razmislio i o ovoj ideji i opet mudro zaključio da električne lampice rade na struju, a ne postoji toliko dugačak kabl koji će spojiti Severni pol i sve ostale zemlje . Lampice će se ugasiti  čim uzlete i opet će se naći u mraku.

Deda Mraz______se složio.

Irvasi __________Koja i Mile su se setili da su sakupili punu vreću svetlucavih šljokica sa novogodišnjih ukrasa i da ih mogu prosipati u letu.

Tada su irvasi ________Ika i Toza pokunjeno priznali da su jutros za doručak pojeli sve šljokice. Mislili su da je to nova vrsta poslastice.

Irvas ___________Svetko, koji je obično svojim crvenim, sjajnim nosem obasjavao stazu,  imao je kijavicu i nos mu je potamneo. Takoreći i on je bio neupotrebljiv.

Deda Mraz_________, Vilenjak Sima___________i irvasi ___________stajali su usred snežne oluje ne znajući šta da rade. Sneg je sve više padao i moglo je da se desi da zatrpa poklone  za decu_________. Nikad se gore nisu osećali.

Morali su brzo da nađu rešenje.

I našli su ga, sada ćete saznati kakvo.

Vilenjak Sima ________nije bio običan vilenjak. On je bio školovani vilenjak. Imao je diplomu o završenom predškolskom obrazovanju i zato je postao glavni pomoćnik Deda Mrazu _______. Svi su očekivali da on reši problem.

Odjednom, Vilenjak Sima je poskočio, zacrveneo se u licu i bez daha zapitao Deda Mraza _________i irvase _________: “Koju Novu godinu ______dočekujemo?”

Oni su mu zbunjeno odgovorili.

“Čekajte, samo da proverim nešto na internetu!” Vilenjak Sima_______ je  otrčao  poput munje u svoju kolibicu. Brzo se vrato. Lice mu je sijalo od sreće.

“Ništa ne brinite, možemo da poletimo. Deca _______će na vreme da dobiju poklone za Novu godinu _______Idem i ja sa vama, put će biti osvetljen!”, u zanosu je izgovorio Vilenjak Sima_________.

Deda Mraz __________i irvasi ________su ga zbunjeno gledali ali su imali poverenja u njega jer su znali da Vilenjak Sima_____mnogo čita i mnogo zna.

Čim su uzleteli, ugledali su neverovatan prizor. Nebo je sijalo, kao da je bilo obasjano velikim reflektorom. Deda Mraz _______, irvasi _________i Vilenjak Sima_______ zadivljeno su gledali u blistavi rep zvezde repatice. To je bila čuvena Halejeva kometa _________koja je osvetlila put.

Deca _________su bila srećna što su kao i uvek za Novu godinu________ dobila poklone.

Deda Mraz ________Vilenjak Sima ___________i irvasi__________su bili srećni što su imali bezbedan let i  priliku da vide čuvenu Halejevu kometu __________.

Na ponovni susret sa Halejevom kometom _______čekaće još mnogo godina.

Vi deco otkrijte zašto.