Pantomima

Materijal: Torba puna dramskih kostima i rekvizita poput razni vrsta šešira koji su od velike važnosti za svakog dramskog pedagoga ili vaspitača.

Kada prvi put decu upoznajete sa ovom aktivnošću prvo stanite ispred njih sa torbom u rukama. Možete započeti igru pogađanja: Šta je u torbi. (verbalno i neverbalno pravite asocijacijesve sve dok deca ne pogode)

Zatim izvadite jedan šešir iz torbe, stavite ga na glavu i upitajte: „Ko je nosio ovaj šešir?“ Deca će ponuditi razne odgovore. Za svaki šešir treba da se postigne saglasnost ko ga je nosio.

Primer: Imate sedam šešira. Deca su se složila o sedam karaktera vlasnika šešira: veštica, beba, poštar, stara žena, glumac/glumica, policajac, kauboj. Stavite šešire na sto u blizini prostora za improvizaciju.

Za prvi put, stavite klupu na sredini prostora za improvizaciju. Ovo su instrukcije koje ćete dati deci:

  • Neka prvo dete dođe do klupe sa šeširima. Izaberi šešir koji želiš. Stavi ga na glavu. Hodaj kako bi hodao vlasnik ovoga šešira do klupe i sedni.
  • Red je na sledećeg da priđe. Izaberi novi šešir. Stavi šešir na glavu. Hodaj kao osoba vlasnik šešira i idi do klupe. Sedni.
  • Stupi u razgovor sa detetom koje sedi na klupi. Zapamtite da je ovo pantomima. Znači da nema razgovora. Možete međusobno razgovarati ali bez upotrebe reči. Samo telom, pokretima, izrazom lica. Odlučite o čemu ćete razgovarati. Kako da postavite određena pitanja ili odgovorite na njih ali samo pantomimom. Prva dete koje je uzela šešir, treba da pronađe razlog da ode i vrati šešir na mesto.
  • Sledeće dete stupa na scenu, uzima novi šešir-karakter i radnja se ponavlja

Neka se što više dece isproba u različitim ulogama. Nemojte da unapred dogovarate znak kojim jedno dete obaveštava drugo da želi da pristupi šeširima. Neka deca posmatraju jedno drugo i dogovaraju se neverbalno ko je sledeći. Tako promovišete: grupni rad, saradnju, uzajamno poštovanje.

Što veću kolekciju šešira imate, biće veselije. Takođe možete dodati i druge rekvizite poput mašne, šala, marame, naočara, štapa…Ključ je u raznovrsnosti.

Svaki put na kraju igre formirajte krug zadiskusiju: pokušajte svi zajednički da pogodite o čemu su sva deca-šeširdžije razgovarala. Što više puta budete ponavljali ovu igru deca će sticati iskustvo i biti sve bolja u pantomimičnim razgovorima i aktivnostima.