Adaptacija: Dušica Bojović

 

Uvodna igra: Čvor ili Kolariću Paniću za manju decu

Cilj igre je da podstakne decu da zajednički reše određeni problem

Opis igre: Decu podeliti u grupe od 5-8 članova. Možete se opredeliti da sve grupe rade simultano ili jedna po jedna. Vodite računa da se deca pridržavaju pravila.Ukoliko deca posle više pokušaja ne uspeju da reše problem, priskočite im u pomoć.

Članovi grupe na početku formiraju mali krug. Svako dete ispruži obe ruke u centar kruga i uhvati dve ruke različite dece, sve dok ruke ne budu pomešane i spojene u čvor.

Tada dajete zadatak da se ruke razmrse ali deca ne smeju da puste ničiju ruku. Navodite decu da se kreću unatrag, provlače, da zajednički rade sve što će im pomoći da razmrse čvor i stanu u prvobitnu poziciju. Retko kada se desi da čvor ne bude razmršen. Ova igra zahteva od dece da rade zajedno, slušaju jedni druge, dogovaraju se, usklađuju pokrete i budu strpljivi.

NIVO 1 – PRIČAONICA

NIVO 2 – PRIČAONICA-GLUMIONICA

Priča je izuzetno pogodna za participaciju dece. Izaberite jedno dete-debelu mačku. Svaki lik koga mačka pojede, treba da se zakači za mačku (ruke stavi na leđa) i tako dočara njenu debljinu. Mačka i njeni elementi će na kraju priče zauzeti čitavu sobu. Na kraju priče jedno po jedno dete se odvaja od mačke.

DEBELA MAČKA – BEOGRADSKA VERZIJA

po motivima danske narodne priče

Ovo je priča o jednoj mački. Bila je teška barem koliko tri prosečne, beogradske mačke, pa su je zvali Slatkorana Savka. Živela je na Kalemegdanu. U samom centru grada. Mnogo turista, dece, baka i deka dolazi svaki dan na Kalemegdan. U okolini je veliki broj poslastičarnica. Pravi raj za proždrljivu mačku. Svaki dan je Slatkorana Savka šetala gore-dole Knez Mihajlovom ulicom. Redovno je svraćala u svaku poslastičarnicu da osladi brk. Uvek bi joj neko bacio parče krempite, komadić čokoladnog eklera ili vanilicu filovanu marmeladom. Staltkorana Savka je bila umetnica u umiljavanju. (deca oponašaju kretanje, istezanje i umiljavanje mačke)

Svaka normalna beogradska mačka bi bila zadovoljana ovakvim životom. Ali ne i Slatkorana Savka. Ona je bila nezasita. Koliko god bi pojela, želela je još.

Jednoga dana, ustvari bilo je veče, kada su se sve poslastičate zatvorile, Slatkorana Savka je krenula u posetu svojoj najboljoj prijateljici maci Krmenadlici. Krmenadličin gazda je bio vlasnik mesare „Pera Ždera“. Slatkorana Savka se nadala da će omrsiti brk.

„Slatka moja,“ prela je Savka svojim najmaznijim mjaukom, „imaš li nešto za jelo, strašno sam gladna.“

„Baš imaš sreće,“ rekla je Krmenadlica. „Sačuvala sam ti nekoliko bačkih kobasica i dva ćevapčića. Gazda je hteo da ih baci, nisu baš najsvežije, ali nema veze. Znala sam da ćeš naići i da ćeš biti gladna.“ Krmenadlica je bila duša od mačke. Čak je i miševe hranila.

Slatkorana Savka je širom otvorila usta i odjednom progutala kobasice i ćevapčuće koje joj je drugarica bacila. (Njam) Tada se zagledala svojim zelenim mačjim očima u Krmenadlicu i rekla:

„Pojela sam sedam bačkih kobasica

i ćevapčića dva.

Ali gladna sam još, zato ću smazati

i tebe ja.“

(ovu repetativnu pesmu deca ponavljaju svaki put zajednički, praveći kreativne pokrete)

I dok ste rekli keks (neka deca kažu KEKS) Slatkorana Savka je progutala Krmendalicu. (Njam)

Sada je bila toliko debela, šira nego duža, da se jedva vukla prema svojoj kući. Morala je da zastane i odmori. Ispružila se na trotoar. Sa kraja na kraj.

U susret joj je dolazila majka gurajući kolica sa bebom. Beba je plakala, jer je bila gladna (Buuuuu) Majka nije mogla da prođe od Slatkorane Savke: „Molim Vas, gospodjo mačko,“obratila se majka Savki „da se odmah pomerite. Zakrčili ste prolaz. Žurim kući da nahranim bebu.“

Slatkorana Savka se lukavo zagledala u majku, u kolica, u bebu. Veoma polako je rekla:

„Pojela sam sedam bačkih kobasica

i ćevapčića dva,

drugaricu, mačku Krmenadlicu,

ali gladna sam još,

zato ću smazati i vas ja.“

U jednom zalogaju (sva deca:KEKS) Savka je progutala majku, bebu i kolica. (Njam)

Sada je bila toliko debela da je zautela ceo trotoar i pola puta pride.

Veliki autobus sa 32 turista, vozačem i vodičem je dolazio putem. Krenuli su da razgledaju Kalemegdansku tvrđavu. Vozač je promolio glavu kroz prozor i rekao: „Molim vas, gospođo mačko, da se pomerite. Moram da odvezem turiste do Kalemegdana, a vi ste zauzeli pola puta.“

Turisti su provirili kroz prozor i povikali „Ua, debela mačka, ua, debela mačka.“ (deca viču)

Slatkorana Savka se lukavo zagledala u vozača i rekla:

„Pojela sam sedam bačkih kobasica,

ćevapčića dva,

drugaricu, mačku Krmenadlicu,

jednu mamu, kolica i bebu

ali gladna sam još,

zato ću smazati i vas ja.“

I progutala je u jednom zalogaju (sva deca:KEKS) autobus, vozača, vodiča i 32 turista. (Njam)

Sada je bila toliko debela da se protegla preko trotoara i čitavog puta.

Toga dana veliki duvački orkestar zabavljao je prolaznike u Knez Mihajlovoj ulici. U njemu su bili trubači, bubnjari, a na početku grupe ponosno je išao dirigent mašući štafetom. (deca oponašaju zvuk bubnja i trube, možete osmisliti i ritam)

Naleteli su pravo na Slatkoranu Savku. Dirigent je uzviknuo „Stoj!“ Pogledao je mačku i veoma učtivo je zamolio: „Budite ljubazni, pa se pomerite. Moramo da idemo na Kalemegdan. Tamo nas čekaju 32 turista da im sviramo.“

Slatkorana Savka je pogledala u dirigenta, a zatim veoma polako odgovorila:

„Pojela sam sedam bačkih kobasica,

ćevapčića dva,

drugaricu, mačku Krmenadlicu,

jednu mamu, kolica i bebu

autobus, vozača, vodiča i putnika 32

ali gladna sam još,

zato ću smazati i vas ja!“

U jednom zalogaju (sva deca: KEKS) progutala je trubače, bubnjare i dirigenta (Njam)

Sada je bila toliko debela da je zauzela trotoar na jednoj strani ulice, čitavu ulicu i trotoar sa druge strane.

U tom trenutku naišao je maleni mišić. Kada je ugledao Slatkoranu Savku koja je zauzela čitavu ulicu i oba trotoara tiho je rekao: „Izvinite, da li bi bili ljubazni da se pomerite? Ne mogu da prodjem, a krenuo sam u Gradsku bublioteku na kraju Knez Mihajlove. Želim da se učlanim i uzmem nekoliko knjiga.“

Već znate šta se dogodilo. Slatkorana Savka je prezrivo pogledala malog mišića i rekla:

„Pojela sam sedam bačkih kobasica,

ćevapčića dva,

drugaricu, mačku Krmenadlicu,

jednu mamu, kolica i bebu

autobus, vozača, vodiča i putnika 32,

jednog dirigenta i duvački orkestar ceo,

ali gladna sam još

zato ću smazati i tebe ja!“

U jednim zalogaju (sva deca: KEKS) progutala je malog mišića. (Njam)

Kada se miš našao u mačkinom stomaku sačakela ga je nepodnošljiva buka jer je:

beba nastavila da plače (bu,bu,ba)

turisti iz autobusa su i dalje vikali (ua, ua, ua)

trubači i bubnjari su i dalje stvirali (tras, bum, tras,bum)

Miš nije mogao da podnese toliku buku. Počeo je da gricka i pravi malu rupu na stomaku Slatkorane Savke. Grickao je i grickao, sve dok rupa nije postala dovoljano velika da se provuče napolje. Onda je Mačka Krmenadlica nastavila da proširuje rupu, sve dok nije i ona mogla da se kroz nju provuče. Zatim je mama proširila rupu i iz nje izašla sa svojom bebom i kolicima, za njom vozač autobusa, vodič i turisti, konačno napolje su iskočili i svi članovi duvačkog orkestra sa dirigentom.

Jadna Slatkorana Savka. Ostavili su je na sred ulice veoma mršavu i mnogo gladnu.

Morala je ponovo da se vrati do mesare.

„Imaš li nešto za jelo? Strašno sam gladna!“ upitala je svoju drugaricu Krmenadlicu.

„Ti si jedna veoma loša mačka,“ povikala je Krmenadlica, „zaista veoma, veoma, loša. Daću ti jednu konzervu mačje hrane, ali samo ukoliko mi obećaš da nikada više nećeš jesti ljude.“

Slatkorana Savka je svečano obećala da će prestati da jede ljude. Stvarno je prestala sa tom lošom navikom, barem dok je živela na Kalemegdanu.

Ali neko mi je rekao, onako u prolazu da je promenila adresu. Preselila se (dodajte neku lokaciju blizu dece) Da li je to negde u blizini? Stvarno, o ne! Onda, budite oprezni. Ukoliko u komšiluku vidite debelu mačku, bežite, jer se može zagledati u vas i reći:

„Mnogo sam, mnogooo gladna ja, zato ću tebe smazati odmah i pride tvoja drugara dva!“

Posle drugog čitanja postavite debelu mačku na vruću stolicu. Sastavite listu pitanja za intervju.Neka se svako dete isproba u ulozi debele mačke na vrućoj stolici.

NIVO 3 – GLUMIONICA – RADIONICA

Debela mačka je odličan izbor da se napravi mala pozorišna predstava jer ima sve elemente koji treba da budu deo dobre dramatizacije: bogastvo komičnih karaktera koji su zabavni za portretisanje. Ima jednostavan zaplet koji se ponavlja i gradi odličan i neočekivani klimaks, kao i srećan završetak. Takođe, upotrebite dečju i svoju kreativnost i dodajte još različitih likova koje je debela mačka mogla da pojede. Prihvatite predloge dece. Osmislite dijaloge.