Dramski metod u praksi Ane Tasić.

Ana Tasić je diplomirani glumac, master profesor predmetne nastave, zaposlena u OŠ „Ljubisa Urosevic“ u Jagodini.

Aktivnost “Brada Deda Mraza” je divan primer saradnje Ane Tasić kao roditelja sa vaspitačem Vericom Jevtić iz PU “Pionir” u  Jagodini.

Inspiracija  je priča “Brada Deda Mraza” iz knjige “Priča u igri, igra u priči.”

TOK AKTIVNOSTI.

Zdravo, drugari! Kako vi brzo rastete! Sećate me se, ja sam pomoćnik Deda Mraza, Rubi?

Deda vam šalje:

  1. Jednu zagonetku
  2. Jednu mudrost
  3. Jedan zadatak
  4. I četiri godišnja doba

Da li prepoznajete koje je ovo godišnje doba na slici? Deda Mraz nikako nije mogao da zapamti redosled godišnjih doba pa je smislio kratku pesmicu: „Četiri godišnja doba ima – proleće, leto, jesen, zima. Možemo li to zajedno da ponovimo? (Pevamo).

Vi rastete kao što rastu biljke, kako se biljke razvijaju, tako se i vaš govor razvija. Do juče ste bili bebe i plakali : aaaaaaa, eeeee, iiiii, ooooo, uuuuu…. Neka izađe beba koja plače Aaa. Neka izađe beba koja plače na Eeee. Bebo, spremi se da plačeš Iiii, i ova beba plače Ooo. Eto, umeli ste samo da plačete i punite pelene, a sada govorite!! GOVORITE! Govor je vaša supermoć, mali veliki ljudi! Hajde onda da probamo jednu brzalicu (deca ponavljaju A, E, I, O, U pet puta, u pet nivoa zvučnosti, od najtišeg do najglasnijeg tona, sve brže i glasnije).

A da li znate koja je omiljena brzalica Deda Mraza? Ne znate? Kako se smeje Deda Mraz? Ho, ho, ho! E, ovo je vrlo slično i zvuči ovako – HA, HE, HI, HO, HU! Možemo li to zajedno da ponovimo? (deca ponavljaju  HA, HE, HI, HO, HU pet puta, u pet nivoa zvučnosti, od najtišeg do najglasnijeg tona, sve brže i glasnije).

Drugariiii! Ne smem da zaboravim zagonetku koju vam je Deda Mraz poslao. Pomoćnik otvara prvu kovertu i čita: „Dragi moji mali veliki ljudi, šta je prljavije od naših ruku?“ Drugari, da li znate odgovor? Od naših ruku prljaviji je naš JEZIK! Zašto? Zato što ružne reči bole jače od udarca!

A sada jedva čekam da pročitam mudrost koju vam je Deda poslao. Pomoćnik otvara drugu kovertu i čita: „Dragi moji mali veliki ljudi, pažljivo slušajte sledeće reči – Ako želite da znate da li vas neko zaista pažljivo sluša i da li vam je pravi prijatelj, namerno ubacite nepravilnu ili pogrešnu reč dok govorite. Ako vam se taj neko podrugljivo smeje pred ostalima, znajte da vam on nije prijatelj. Pravi prijatelj će vam vaše greške otkriti krišom.

Govor je jako važan. Znate li vi kako se vaš govor razvija poput biljke? Pokazaću vam. Da li ste znali da i kiša ume da govori? Niste znali. Slušajte. (Sledi vežba – KIŠA).

I tako, posle kiše, biljka počinje da raste i da se razvija! Stiglo je proleće! (Slika proleća) Deca lagano podižu ruke  imitirajući rast i razvoj biljke, ustaju polako, šire dlanove imitirajući cveće i drveće. Deo grupe oponaša zvuk ptice – ćiju-ćiju-ći. Ostala deca imitiraju žabe – kre-ke-ke-ke. Zatim zajedno pevaju – la-la-la..

Pevajući la-la-la deca se pripremaju za LETO. Idemo na more! (Slika leta) Plivaju, rone, sunčaju se.

Čuje se zvuk vetra – fijuuuuuuu-fiiiiii.. Deci postaje hladno! Brrrr… (Slika jeseni) Imitiraju stabla koja njiše vetar. Stabla postaju zaleđena. Heeej, hajde da se grudvamooo! (Slika zime)

Graju prekida pomoćnik koji se setio zadatka Deda Mraza. Pomoćnik uzima treću kovertu i čita: „Dragi mališani, zadatak jedan za vas imam i svideće se svima! Neka moj pomoćnik podeli decu u četiri grupe, neka ih dobro zašećeri i promeša! Grupa Deda Mraz ima zadatak da izgovara „HO, HO, HO“, grupa Severni Pol ima zadatak da izgovara „BRRRRRR“, Sanke izgovaraju „FIJUUUU“ i Radionica igračaka „BUM, TRAS, BONG“! Ako smo se razumeli, da počnemo. Pomoćnik čita moju ljubavnu priču! Kako se i zašto Baka Mraz zaljubila u mene! Ho, ho, ho!!!

Sigurna sam da ste do sada čuli mnogo priča o Deda Mrazu _________ i njegovoj čuvenoj radionici igračaka _______ na Severnom Polu ___________. Ovo je priča koja nam otkriva dugo čuvanu tajnu: kada je i zašto Deda Mraz ________ odlučo da pusti bradu. Želim da zajedno ispričamo priču o Deda Mrazu ______ koju malo ko zna.

Deda Mraz _________ živi na Severnom Polu______ . Tamo ima svoju divnu radionicu igračaka _______ . Severni Pol ________ je mesto gde se sneg nikada ne topi i tamo je veoma, veoma hladno. Sigurno znate da Deda Mraz _________ ima devet irvasa čiji je predvodnik Rudolf crvenog nosa. Irvasi vuku sanke _________ koje lete brzinom svetlosti. Omiljena zabava Deda Mraza _______je vožnja sankama _________.

I Deda Mraz ____________ je nekada bio mladić bez bele brade, nežnog i glatkog lica. Na Severnom Polu ________ jako je hladno. Kad god bi Deda Mraz _________ vozio sanke _________ morao bi dobro da se obuče! DŽemper, jakna, bunda, kapa, rukavice, šal, ali i tada vožnja sankama ___________ na Severnom Polu ________ ne bi bila baš ugodna. Deda Mraz ___________ je bio zaljubljen u tajanstvenu devojku bele kose. U svojoj radionici igračaka ___________ često je pravio igračke koje joj je krišom poklanjao. Jednom, kad je Deda Mraz ______ iz svoje radionice igračaka _________ krenuo da odnese igračke tajanstvenoj devojci bele kose, svojim brzim sankama ___________, dogodi se to da je Deda Mraz _________ zaboravio da obmota šal oko svog lica. Na njegovom licu, što zbog hladnoće Severnog Pola ________, što zbog lude vožnje sankama ____________ pojaviše se predivne, svetlucave ledenice. Baš kada se Deda Mraz _______ prikrao kući tajanstvene devojke,  kako bi joj ostvio igračke iz svoje predivne radionice ________, devojka se pojavi na prozoru i ugleda prelepog mladića svetlucave bele brade. Devojka se nasmejala i rekla „Ledeni mladiću, divne bele brade, pravi si Deda Mraz ______, baš ti lepo stoje te ledenice“. Ovo je nateralo Deda Mraza _______ da pocrveni. To je razlog zašto su obrazi Deda Mraza  ____ uvek rumeni. Od ovog trenutka Deda Mraz ____________ je odlučio da pusti pravu bradu kako bi tajanstvenoj devojci uvek bio lep. Tajanstvena devojka postala je Baka Mraz. Toliko je godina prošlo a Deda Mraz _________još uvek nosi bradu, vozi se sa Bakom Mraz svojim brzim sankama ________ na dalekom Severnom Polu____________, gde zajedno pakuju paketiće za dečicu u radionici igračaka____________. I zamislite, Deda Mraz_______ još uvek pocrveni kad mu tajanstvena devojka, Baka Mraz kaže „Baš ti lepo stoje te ledenice“.

Eto, otkrili smo tajnu o bradi Deda Mraza ________ koji živi na Severnom Polu _______ gde ima radionicu igračaka _____________ za svako dete na ovom svetu,

Uh! Kakva priča! Drugari sada vas pozivam da zajedno plešemo! I ne zaboravite – Da bi naučili da lepo govorite, važno je da naučite da slušate! Budite pametni, ostanite deca!

Kraj