Vaspitač: Vesna Josipović

PU “Olga Jovičić-Rita”, Kraljevo

Akciona priča “Brada Deda Mraza“, iz knjige Priča u igri, igra u priči, autora Dušice Bojović, dala nam je mogucnost da novogodišnje praznike ulepšamo jednom radionicom u kojoj su učestvovali i deca i njihovi roditelji.

Radionica je osmišljena tako da obuhvati sve sfere dečjeg razvoja, ali i da prikaže roditeljima načine na koje mogu da provedu vreme sa svojom decom, igrajući se i učeći. U radionici su aktivno učestvovali deca, roditelji i vaspitač. Najvažnije je bilo druženje i širenje vesele praznične atmosfere.

Ovako je tekla naša novogodišnja radionica:

Vaspitač deci čita pismo koje nam je poslao Deda Mraz. Pismo je osmišljeno od strane vaspitača. Deda Mraz putuje po celom svetu, deli novogodišnje poklone deci. Uvek je zauzet, pa nema vremena da se zadržava u vrtićima i školama. Zamolio nas je da i mi njemu nešto poklonimo. Želeo je da mu poklonimo slike sa naše radionice. Poželeo nam je sve najlepše. Rekao je da se raduje svom poklonu.

Za početak nam je poslao jedan kviz koji je potrebno da rešimo svi zajedno (kviz je od strane vaspitača)

Pošto smo uspešno rešili kviz, na poklon dobijamo ogrlilce koje nam je poslao Deda Mraz. Deca izvlače ogrlice iz novogodišnje kese (na ogrlicama su nacrtane sanke, Deda Mraz, pahulje, paketići). Pošto izvučemo ogrlice zajedno sa roditeljima sedamo za sto na kojem je nalepljen papir sa istim simbolima.

Na svakom stolu nas čeka jedna koverta u kojoj se nalazi lik Deda Mraza bez brade i delovi brade koji fale. Svaka grupa treba da produži bradu svom Deda Mrazu. Zadatak je završen tek pošto uporedimo dužine brada i utvrdimo koji to Deda Mraz ima najdužu, a koji najkraću bradu.

Došlo je vreme za razgibavanje i za igru „Sanke Deda Mraza“. Bilo je potrebno da se podelimo na dve jednake grupe. Dogovorili smo se da jedna grupa budu Sanke i radionica Deda Mraza, a druga grupa da budu Deda Mraz i Severni pol, kako bi grupe bile ravnopravne. U ovoj igri se jesmo takmičili, ali igru smo mogli da završimo tek onda, kada svi ispunimo zadatak. Prenosili smo loptice tj. igračke od radionice Deda Mraza do sanki Deda Mraza. Sada će sva deca moći da dobiju svoje paketiće.

Potom je usledila akciona priča „Brada Deda Mraza“

  • Grupa Deda Mraz horski izgovara „Ho-ho-ho“ i prstima obe ruke mazi bradu
  • Grupa Severni pol horski izgovara „Brrrrr“ i trlja dlanove
  • Grupa Sanke horski izgovara „Fijuuuuuu“ i kreće se prstićima obe ruke po stolu
  • Grupa Radionica horski izgovara „Bum, tras, bong“ i spaja i razdvaja prste jedne ruke sa prstima druge ruke

Svi se vraćamo na svoja mesta i dobijamo zadatak da u radionici  Deda Mraza napravimo ukrase za jelku. Svako se opredelio šta će da pravi. U radionicama je nastao timski rad, čak i podela poslova, kako bi ukrasi bili što lepši

Svaka proslava je nezamisliva bez muzike. Tako i ova naša radionica. Uz rečnik pokreta smo naučili pokrete koje smo izvodili uz melodiju „Zvončići, zvončići“.