Akciona priča za decu

 

Odlomak iz knjige VIŠE OD IGRE

 

Svakom detetu dajte zamišljeno parče drveta koje će oblikovati tokom priče.

 

Usamljeni meda je živeo u svojoj šumi. Voleo je svoju šumu. Mislio je da su hrana, ribe, reka, pećina samo njegovi. Nije želeo ni sa kim da deli to šumsko bogastvo. Vremenom, preplašio je i oterao sve životinje i ptice. Ostao je potpuno sam u svojoj šumi okružen svojim drvećem, svojom rekom, svojom hranom i u svojoj pećini. Niko nije bio dovoljno dobar da mu bude prijatelj.

Iako je meda bio zadovoljan što ni sa kim ništa ne mora da deli, ponekad bi poželeo da ima nekoga sa kim bi se igrao, ali ko mu ne bi dosadjivao kada poželi da opet bude sam.

Jednoga dana, dok je šetao šumom, meda je ispod drveta pronašao staru sekiru. Pala mu je na pamet ideja. Izdeljaće pomoću sekire od debla veoma visokog drveta svog zamišljenog prijatelja. Želeo je idealnog prijatelja koji će biti radost za oči. Zamišljao ga je kao veoma pametnog, dobrog i duhovitog.

Meda je prionuo na posao. Pevušio je i deljao dan i noć. (ovde deca treba da delju zamišljenog prijatelja od zamišljenog drveta)

Kada je završio rezbarenje bio je razočaran svojim prvim delom. Figura je bila ružna.

Meda je nastavio sa radom. Ali i sledeća figura je bila pravo razočarenje.Lice joj je bilo smežurano i ljutito.

Meda je rešio da proba još jednom. Pevušio je i rezbario. (deca se uključuju akcijom)

Medjutim, ova figura je izgledala tužno i usamljeno, nimalo zabavno i srećno. Meda se razočarao. Ljutito je bacio sekiru i figuru u žbunje i otišao u svoju pećinu. Brzo je zaspao.

Ali, (nešto) se desilo u šumi tokom noći. Deca treba da predlože šta.

Medu je probudio čudan zvuk koji je dopirao iz mraka. Istrčao je iz pećine spreman da se svojim oštrim kandžama obračuna sa provalnikom i zaštiti svoju teritoriju. Meda se sledio kada se našao oči u oči sa ogromnim medvedom. (svako dete treba da pronadje svog para-medu)

Meda ga je gledao tužnim očima. U šapama je držao sekiru. Ovaj čudan provalnik je izgledao baš poput statue koju je naš medved napravio pre nekoliko sati. (zamrznite sliku)

Odjednom medved je učinio (nešto) da bi pokazao kako želi da budu prijatelji. (neka deca predlože i odglume akciju. Svako dete sa svojim parom) Našem medi se učinilo da će mu srce iskočiti od radosti. Konačno je imao pravog, iskrenog prijatelja. Ali, čak i u šumi, čuda se dešavaju samo noću. Kada su se sunčevi zraci probili kroz krošnje visokog drveća meda se opet pretvorio u drvenu statuu. (jedan meda nepomično sedi)

Meda je ljutito povikao na sunce, a onda je seo na zemlju i tužno zapevao svom drvenom prijatelju. (deca prate akcijom priču) zamrznite sliku

Dok je pevao, reči pesme su se uvijale oko srca stare drvene figure. Kada je završio meda je ustao i teškim koracima, pognute glave uputio se prema svojoj usamljenoj pećini. Odjednom osetio je toplinu iza sebe. Okrenuo se i ugledao drugog medveda kako hoda za njim. (neka deca u paru hodaju sinhronizovano jedno za drugim) Iskrena pesma je oživela drvenog prijatelja.

Dva prijatelja su nerazdvojni živeli do kraja života u šumi deleći dobro i zlo. Mnoge životinje su se vratile u šumu i ptice su veselo pevale iz svojih gnezda u slavu prijateljstva.

 

Aktivnosti:

 

– Postavite medu u vruću stolicu
– Podelite decu u grupe
– Na papirima ispišite određene reči poput: prijateljstvo, svađa, sebičluk, saradnja…
– Svaka grupa vadi iz šešira papir
– Prvo pogledajte u rečnik značenje odredjene reči i prodiskutujte sa decom
– Razmenite ideje za sliku koja će najbolje dočarati određenu reč. Važi pravilo: Svako iznosi svoju ideju, niko ne kaže ne ideji.
– Zajednički izaberite određenu ideju ili još bolje kombinaciju različitih ideja
– Ustanite i kreirajte zamrznutu sliku na zadatu reč
– Pošto je svaka grupa imala priliku da obiđe oko zamrznute slike i dobro je osmotri, razmenite ideje kako sliku poboljšati
– Ponovo kreirajte zamrznute slike