PRIPRAVNIK:  medicinska sestra-vaspitač VESNA RAJIČIĆ

VRTIĆ:  PU “MAJSKI CVET”, VELIKO GRADIŠTE

CILJ AKTIVNOSTI: RAZVOJ KORDINACIJE POKRETA, RAZVOJ UPORNOSTI, ISTRAJNOSTI

KORELACIJA: RAZVOJ GOVORA

VASPITNO-OBRAZOVNI ZADACI:

PODSTICAJ RAZVOJA OSNOVNIH SLOZENIH MOTORICKIH RADNJI,RAZVOJ SPOSOBNOSTI ODRZAVANJA RAVNOTEZE, RAZVOJ SPOSOBNOSTI ORIJENTACIJE U PROSTORU, RAZVOJ SLUSNE PAZNJE , STVARANJE VEDROG RASPOLOZENJA I UPOZNAVANJE DECE SA STANISTEM SUME

TOK AKTIVNOSTI

UVODNI DEO:

Okupljam decu i pitam ih da li zele da im ispricam pricu o Zecicu Usku i uskrsnjim jajima.Lepim slicice i zapocinjem pripovedanje.Prolece je opet ozelenelo sumu (slika).Donelo je mnogo malih sumskih stanovnika,male jezice(slika), lisicice(slika), medvedice(slika), zecice(slika), vevercice(slika)….dok ne porastu,sve male zivotinje su veliki prijatelji i zajedno se igraju (demonstriramo drugarstvo).

GLAVNI DEO:

Blizio se Uskrs,a to je vreme kad se boje jaja i u sumi je vladala svecana atmosfera,svi su se pripremali za proslavu.Zecic Usko je imao veliki san- mastao je da jednoga dana postane pomocnik  Uskrsnjeg zeca.Tog jutra dok je cekao drugare skocio je tri puta unapred, dva puta unatrag (deca rade isto sto i zec). Zecic Usko je cekao  svoje drugare koji su se zvali: Medoje, Vukoje, Jeza, Liza, Veverko. (slike).A  onda je namirisao,jer zecevi to mogu, da se priblizava lukavi stari lisac, njegov najveci neprijatelj (slika).

Srce mu je lupalo :bam-bam-bam, potrcao je koliko ga noge nose cik-cak (deca trce cik-cak) da zavara trag, skocio hop-hop(deca skacu) i nastavio pravom linijom u sumu (deca hodaju pravom linijom). Pala je noc, zasvetlele su zvezde i zeka je zaspao. (deca spavaju) Kada se sledeceg jutra zeka Usko probudio pronasao je kucu Uskrsnjeg zeke i video puno zecica kako mu pomazu da pakuje jaja za decu (slika).Ponudio je svoju pomoc Uskrsnjem zeki,  ali mu je on odgovorio da mora biti strpljiv,da treba da poraste i da vezba,zatim ga je nezno pomilovao po glavi mekom sapom.

Sutradan je osvanulo divno Uskrsnje jutro. Zeka Usko je protegnuo svoje sape (deca demonstriraju protezanje) ,poskocio prvo na jednu pa na drugu sapu (deca skacu prvo na jednu pa na drugu nogu) i pomislio kako je gladan, kako bi rado pojeo jednu socnu i ukusnu sargarepu ili malo trave.  Odskakutao je do kraja livade jer je tamo posebno ukusna trava (deca skakucu). Odjednom, zecic Usko je primetio kako u zbunu nesto svetluca. Oprezno se prisunjao i razgrnuo zbun (deca se sunjaju). Ugledao je gomilu blistavih jaja. ”Mora da je neko zaboravio da isporuci  ova jaja deci .””veselo se zavrteo u krug tapsuci prednjim sapicama.(deca tapsu) “”Obradovacu svoje drugare, svakome cu ostaviti po nekoliko uskrsnjih  jaja” odlucio je Usko. Ostavio je jaje ispred Jazine jazbine, drugo je ostavio ispred pecine mede Medoja.Veverica Veverko je najbolji zekin drug,njoj je zeka ostavio tri jaja. Ostala jaja zecic Usko je podelio izmedju lisicica Liske i vucica Vukoja.

ZAVRSNI DEO:

Zavrsavam pripovedanje kako je zecic Usko dobar drug jer je jaja podelio drugarima,kao sto i mi nase igracke delimo sa drugarima.Pozivam decu u kolo da odigramo uz pesmicu  “Šapice mi zeko daj””