Dramski metod u praksi Emine Živojinović i dece iz PU Nada Naumović iz Kragujevca

Bila jednom lepa, plava planeta, nadaleko čuvena po svojoj vodi, vazduhu i čudesnoj prirodi.

Imala je četiri velika okeana i mnogo mora, reka, jezera, potoka i izvora. Mogla je da se zove Vodena planeta ali su joj dali ime Tera. Tera je bila čarobna planeta. Jedino na njoj, u bližoj i daljoj svemirskoj okolini, postojao je živi svet. Znači da je mogla da se zove i Živa planeta, ali, kao što sam rekla, dali su joj ime Tera.

 

Odlomak iz knjige “Priroda deci pripoveda”

 

Načini aktivnog učešča dece tokom pripovedanja:

Dramske slike:

Deca dočaravaju let Terijančića na mesec (pantomima)

Broje unazad od 10 do 0 prilikom poletanja i sletanja

Upravljaju svemirskim brodom (zvučne slike)

Potraga Terijančića za pogodnim mestom za sađenje biljke (narativna pantomima)

Terijančić oduševljeno neguje cveće (zamrznute slike)

Nakon ralizovane priče, deca su pod velikim utiskom i žele da iznesu svoja zapažanja:

Ljubica: „Priča je bila tužna zato što od te lepe planete je nastala siva koja nije mogla da ima ni života, ni ništa. Ja bih napravila spravicu koja ide do meseca i onda cveće i biljke i životinje, kupi i vraća na sivu planetu i obasjava je da bude urena i lepžša nego što je bila i po celoj planeti stavlja ćaroban prah, da kad neko zagadi prirodu, da to njoj ne može ništa“.

Teodor: „Priča je tužna, zato što je Terijanac zagađivao prirodu. Možda mu je dosadilo da bude dobar, pa ja onda odlučio da zagađuje prirodu. Ja bih napravio mašinu i ubacio moć i onda ta moć ode u sivu planetu i sve vrati u normalu“.

Ognjen Mairć: „Ovaj dečak iz priče je trebalo da kaže Terijancu da ne zagađuje prirodu, jer je ona naš život. Ja bih rekao da se napravi jedna mašina i tu će da se stvori sav vazduh i imaće dovoljno života na celj planeti, i ona više neće biti siva, nego će biti srećmna. Terijančić kad dođe sa meseca, videće kako je sva planeta opet normalna“.

Milica: „Kad je planeta postala siva Terijanac je trebalo da razmisli, da li hoće da vrati zemlju u život ili ne. Ako hoće, da zasadi biljke i da baci đubre u kantu i zemlja bi opet bila plava i normalna.Ja bih napravila kao neki satelit koji usmerim prema svim zemljama, kao neke talase i onda ti talasi kada neko baci đubre na zemlju, oni ih uisiaju u mašinu koja je uska ali dovoljno velika da može đubre sa cele planete da usisa. Ono što su loši mirisi da budu lepi i da napravi od flaša i konzerva korisne stvari“.

Teodor:“Da napravimo lažno đubre i Terijanac to pobaca po planeti, a ono iz toga nikne cveće i šume“.

Marko:“Da napravimo neku spravicu što može bilo šta da počisti“.

Deca su uživala u nalaženju rešenja kako zaštiti planetu.