Dramska radionica

 

Ključno pitanje: Kako se ponašati kada nam na ulici priđe nepoznata osoba?

 

Dramske tehnike:

  • karakter na zidu
  • vaspitač u ulozi
  • zamrznute scene
  • staza savesti
  • zvučne misli
  • pantomima

Započnite aktivnost tehnikom vaspitač u ulozi:

 

„Draga deco, verovatno ste primetili da u hodniku držim okačen mali, crveni ogrtač sa kapuljačom. Sačuvala sam ga da bi me podsećao na nešto što se dogodilo pre mnogo, mnogo godina.
Neke stvari su veoma važne i zato ih nikada ne treba zaboraviti. Ispričaću vam priču, a pitam se da li ćete vi posle moći da mi kažete šta u ovoj priči treba zapamtiti.“

Započnite sa pričanjem priče:

 

„Pre mnogo godina živela je devojčica kojoj sam zaboravila ime. Ali, svi su je zvali Crvenkapa jer je imala lep ogrtač sa crvenom kapuljačom. Živela je na selu u blizini velike šume. Njen otac je bio drvoseča. Umeo je da pravi lepe predmete od drveta poput malih stoličica, kućica za lutke i drvenih igračaka za decu. Crvenkapa je imala mlađeg brata, tek što se rodio.
Na drugoj strani šume, u maloj drvenoj kolibi, živela je Crvenkapina baka.
Jednoga dana, mama je pozvala Crvenkapu, koja se igrala u dvorištu, i rekla joj da se baka razbolela. Crvenkapa je morala da odnese korpu sa hranom baki.“

 

Na ovom mestu možete zastati da razgovarate o sadržini korpe.

 

„Šuma je bila velika. Postojalo je više puteva kroz šumu. Jedan je vodio pravo do bakine kuće. Ali, on nije bio interesantan. Drugi put je bio duži, ali zanimljiv. Prolazio je pored bistrog potoka gde su se okupljale srne da piju vodu. Pored staze je raslo predivno cveće. Bilo je mnogo tajanstvenih mesta za istraživanje. Tu je šuma bila mračna i gusta i deci je bilo zabranjeno da koriste taj put.“

 

Zamrznuta scena

 

U ovoj zamrznutoj sceni učestvuju Crvenkapa, njena majka i otac.
Upitajte decu da vam kažu šta misle da su majka i otac rekli Crvenkapi i zašto.

 

Odmrznite scenu

 

„U međuvremenu, na drugom kraju šume, vuk je oslonjen na stablo razmišljao gde da pronađe ukusan ručak. Začuo je šuštanje lišća, krckanje grančica i nečije korake. Oprezno je izvirio i šta je video? Stao je pred Crvenkapu i započeo razgovor…“

 

Staza savesti/zvučne misli

 

Diskutujte o tome šta biste rekli Crvenkapi da je ubedite da ide pravom stazom. Diskutujte šta bi rekao vuk da je ubedi da ide dužom stazom.
Neka Crvenkapa prođe kroz obe staze savesti, a zatim je zamrznite. Priđite joj da vam kaže svoje zvučne misli.

 

Nastavite priču.

 

Crvenkapinu šetnju kroz šumu deca mogu pratiti pantomimom.

 

Uvrstite pokrete: kretanje cik-cak stazom, dunuo je jak vetar, branje cveća, penjanje na stenu, balansiranje preko debla, prelazak preko klizavog mostića, prvlačenje ispod šiblja, prolazak pored drveća koje izgleda poput monstruma, (da li ste možda uzgubili korpu) i konačno kucanje na vrata bakine kolibe.

 

Pantomimom dočarajte penjanje uz stepenike i …

 

Zamrznite sliku.

 

Šta osećate u tom trenutku? Neka deca osećanje pokažu mimikom pre nego što kažu bilo šta.
Nastavite priču do kraja.

 

Sledeće aktivnosti:

  • Karakter na zidu. Na velikom papiru iscrtajte konture koje predstavljaju vuka. Deca treba da izraze, a vi da zapišete njihova osećanja/mišljenja kako zamišljaju da izgleda vuk.
    Ovu tehniku ponovite i sa Crvenkapom.
  • Vruća stolica
  • Ponovite priču, izaberite dva deteta da glume vuka i Crvenkapu u sceni kada i kako je vuk obmanuo Crvenkapu da pomisli da je on dobar, a ne zao i pokvaren. Tu scenu zamrznite. Sledeći korak je da deca opkole vuka i odigrate vukove zvučne misli.
  • Kao cela grupa, diskutujte o postupcima koje treba preduzeti da biste se osigurali ukoliko nam nepoznata osoba priđe.
  • Pohvalite decu i kažite im da su ona sada eksperti u ovoj oblasti i da je Crvenkapi potrebna njihova pomoć i saveti da bi se osećala sigurnom kada ponovo izađe napolje. Pročitajte deci pismo koje ste dobili od Crvenkapinog oca, u kome vam piše da je Crvenkapa toliko uplašena posle događaja u šumi, da više neće da ide napolje. Drvoseča je čuo da vaša grupa (imenujte je) uči o ovoj temi i pita da li bi mogla Crvenkapina majka da vas poseti da je posavetujete i naučite kako da objasni svojoj ćerci pravilno ponašanje izvan kuće. Crvenkapi je potrebno da ponovo stekne samopouzdanje da bi izašla iz kuće.
  • Vaspitač u ulozi. Pripremite decu na dolazak Crvenkapine mame. Razmislite o pitanjima i odgovorima, savetima…Izađite iz sobe i vratite se u tehniku vaspitač u ulozi Crvenkapine mame (stavite maramu). 

    „Draga deco, dobar dan. Hvala vam što ste me ugostili. Cenim što ste odvojili svoje vreme da biste me naučili kako se treba ponašati kada nam na ulici priđe nepoznata osoba. Sve sam pokušala da bi ubedila i ohrabrila svoju ćerku Crvenkapu da ponovo izađe napolje. Vi ste mi poslednja nada. Da li bi vam smetalo da upotrebim ovaj diktafon (kasetofon) da snimim vaše predloge i ideje i odnesem traku svojoj ćerci da čuje šta joj vi predlažete i savetujete. Pisaću vam, ili ću vam poslati e-mejl, da vas obavestim da li smo uspeli.“

  • Evaluacija. Počnite priču od početka, tako da deca provere svoju stručnost u praksi na mestima gde Crvenkapa greši. Upitajte decu kako će novo ponašanje uticati na kraj priče i kako će ova strategija obeshrabriti vuka u njegovim lošim namerama.
    Pošaljite pismo deci u kojem se majka zahvaljuje i piše im da su njihovi saveti pomogli Crvenkapi i da se mama, tata, baka i Crvenkapa baš spremaju da odu na izlet u šumu.

 

Odlomak iz knjige MOĆ MAŠTE, MOĆ POKRETA